sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Viimeinen päivä Osakassa

Lauantai oli viimeinen kokonainen päivämme Osakassa. Matkustimme Shinodayamaan, noin puolen tunnin matkan päähän Nambalta. Silti junaa täytyi vaihtaa kahdesti. Kohteenamme oli Yayoi-kulttuurin museo, joka vei meidät japanilaisen kulttuurin alkulähteille, aikaan, jolloin maanviljely levisi Koreasta ja Kiinasta ensin Kyushyun saarelle ja sitten muualle Japaniin. Yayoi-kulttuuri, oikeastaan riisinviljelykulttuuri, ajoittuu noin kuudensadan vuoden ajalle ennen ja jälkeen ajanlaskun alkua.

Museossa esiteltiin (vesi)riisinviljelyn eri vaiheita, siihen liittyviä työkaluja, hautasineistöä, rakennuksia, kyliä ja hallintorakenteita, hallitsijoita ( mm. Kuningatar Himikon linnoituksen pienoismalli) sotia, pronssi- ja rautaesineistöä. Yayoi-kulttuurin jäänteitä on löytynyt eri puolilta Japania, meidän aiemmin näkemämme Kofun-hautamonumentit ovat myös niitä.

Museon vieressä oli kenttä, jolta oli löydetty merkkejä Yayoi-kultturin aikaisesta Ikegami-Sone -kylästä. Muistona oli muutama painauma ja rakennuksen paikka. Asiaa havainnollistamaan oli konstruoitu muutama asuin-, talous- ja varastorakennus.

Alueen tarkastelua vaikeutti / rikastutti käynnissä oleva musiikkikoululaisten (lukiolaisten) festivaali ja konsertti. J-popin ja rockin paukuttelu arkeologisella saitilla kuvastaa hyvin japanilaista suhtautumista kulttuuriin: se on alati uudistuvaa ja uudistettavissa (esim. temppeleitä rakennetaan samaan malliin yhä uudelleen ja uudelleen). Hauska elämys, ostimme koululaisilta kolme CD-tä, ilmeisesti aiempien festivaalien live-tallenteita.

Shimodayama oli muutenkin mukava kylä. Aseman edustalla söimme kahvilassa hyvän aamiaisen ja matka museolle taittui pitkinidyllisiä pikku kujia, joiden varsilla oli myös vanhoja rakennuksia.

JR-junilla hieman seikkailtuamme söimme Namballa Sukiyaki-lounaan (hyvää) ja teimme lisää ostoksia Takashimaya-tavaratalossa. Täällä on tarjolla paljon kauniita asioita. Sinänsä mielenkiintoista, sillä suurin osa tuotemerkeistä on samoja kansainvälisiä merkkejä kuin meilläkin. Sisäänostajilla vain taitaa olla toisenlainen maku.


Kahden viikon hienon matkamme päätti japanilainen ateria Kawase-ravintolassa, yhteensä yhdeksän ruokalajia alku-, väli- ja jälkiruoka mukaan lukien.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti