maanantai 8. lokakuuta 2012

Museopäivä: Osakan historian museo ja tieteellinen museo

Osakan historian museo sijaitseen Osakan linnan lähellä, varhaisen Naniwa linnoituksen paikan tuntumassa. Museo esittelee Osakan neljä historiallista vaihetta: muinaisen kauden (Ancient Period), keskiajan (Middle Ages), varhaisen modernin kauden (Early Modern Period) sekä nykyajan (Contemporary Period). Kaudet esitellään 1:1 lavastuksin, videoesityksin, pienoismallein ja aidoin esinein.

Museon kunkin kerroksen välisiltä porrastasanteilta avautui näykymät sekä Osakan linnaan ja sitä ympäröivään puistoon että muinaisen Nara-kauden Naniwa Palatsin alueelle. Näin historia ja tämän hetken kaupunki olivat koettavissa samanaikaisesti. Vaikuttava elämys.

Kierros alkoi Naniwa-palatsin Daigokuden-rakennuksen 1:1 pienoismallissa, jonka sisällä saattoi katsoa palatsin synnystä, kehityksestä ja lopulta kaivauksista kertovaa esitystä - ja esityksen jälkeen nähdä rakennuksen paikan ulkosavautuvasta ikkunasta. Daigokudenista on tänään jäljellä vain perustus, jossa näkyy pilareiden reiät. Toisen maailmansodan aikoihin aloitetuista kaivauksista kerrotaan museossa paljon, ja muutenkin arkeologiaan voi perehtyä erilaisin työnäytöksin.

Keskiajan Osakasta esitellään sekä temppeleitä että porvarillista kauppiaselämää. Kaupunki on ollut matala, mutta kovin tiheästi rakennettu meren ja jokien varsille, säännölisen ruutukaavan muotoon. Kun kaikki on ollut puusta, ei ihme että tulipalot ovat olleet tuhoisia. Jos olisi osannut kieltä kunnolla, olisi voinut seurata videoituja tarinoita keskiajan Osakan elämästä.

Varhainen modernismi oli Osakassa teollistumisen, satamien ja kaupankäynnin aikaa, ja sitä esiteltiin muun muassa Shinsaibashin ja Dotombori kauppakatujen ja länsimaisen muodin avulla. Nämä kadut ovat yhä Osakan huvielämän keskus, johon meillä on ollut hyvä mahdollisuus tutustua, kun hotellimme sijaitsee juuri Dotonborilla.

Museo on rakennettun Naniwa-Nagara-Toyosaki-museon päälle niin, että kaivauksiin ja palatsin jäänteisiin olisi voinut tutustua (me huomasimme sen vasta jälkeenpäin museon esitteestä).

Iltapäiväksi menimme Tiedemuseoon, paikalliseen Heurekaan. Siellä esiteltiin monipuolisesti ja jälleen kerran havainnollisesti luonnontieteiden peruslakeja ja ilmiöitä sekä niiden sovellutuksina toteutettuja tuotteita. Ilmiöitä oli havainnollistettu erityisesti lapsille, ja sen vuoksi mekin pystyimme ymmärtämään jotain (ja palauttamaan mieleen kouluaikaiset fysiikan ja kemian tunnit).

Tiedemuseon vieressä oleva taidemuseo oli valitettavasti kiinni, mutta jo sen sisäänkäynti oli kiinnostavaanähtävää.

Muutoinkin museoiden ympäristö oli häkellyttävää kaupunkisuunnittelua. Pilvenpiirtäjiä ja monikerroksisia moottoriteitä oli rakennettu sumeilematta kiinni jokivarteen ja toistaiseksi jäljelle jääneisiin vanhoihin taloihin. Totisesti sai nähdä monen mittakaavan rakentamista yhtä aikaa. Osaka tuntuukin olevan jatkuvassa muutoksessa, siitä kertoo myös monen tunnetun arkkitehtuurikohteen purkaminen tehokkaamman kiinteistönjalostuksen tieltä.

Kaupunki kätkee kuitenkin sisuksiinsa hauskoja yllätyksiä. Lounaalla tiede- ja taidemuseon vieressä löysimme ravintolan portaikosta kokoelman Arabian kuppeja, myytävänä.

Kaupunkikierroksen päätteeksi katsastimme Namba Park -asema-liikekeskus-kompleksin 2000-luvun lopulta (sama amerikkalainen arkkitehtiryhmä, joka on suunnitellut Tokion Morin -towerin ympäristön). Täällä kaarevat pinnat eivät tunu maksavan, ainakaan liikaa ostoskeskuksen houkuttelevuuteen verrattuna.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti