lauantai 9. huhtikuuta 2011

Nautiskellen vuosisadan toiselle puoliskolle

Perjantai 8. huhtikuuta valkeni pilvipoutana, iltapaivalla olisi tiedossa vesisadetta. Aamulla ehdimme juosta Kamo-joen rannalla. Haikara paivysti tavanomaisella paikallaan kivikolla ja rannan kirsikkapuut olivat taydessa kukassa. Kaunista.

Tarkoituksenamme oli kayda Kioton historiasta kertovassa museossa (Museum of Kyoto), mutta se olikin remontin vuoksi kiinni (ja olisi viela lokakuuhun saakka). Lahdimme kavelemaan kohti Eizan linen Demachiyanagin rautatieasemaa, josta paasisimme Kuramaan. Matkalla vastaan tuli hattukauppa, jonka ikkunassa nain juuri sellaisen levealierisen hatun, jollaisen olin suunnitellut hankkivani. Syntymapaivalahjani olisi siis Helen Kamiski -hattu (australialaista designia). Levea lieri olisi tarpeen auringonpaisteessa ja, kun hattu oli viela water-proof, sita voisi kayttaa myos sateenvarjona. Katevaa.

Kuraman kylpyla (Kurama Onsen, hot spring) oli jumalainen kokemus. Kaikki tilat olivat erikseen miehille ja naisille, eika uimapukua siten tarvittu. Yleisissa tiloissa liikuttiin jukatassa. Kylpytiloja oli seka sisalla etta ulkona. Aina ennen kylpya kaydaan suihkussa, jotka on tavan mukaisesti sijoitettu matalalle. Se onkin katevaa: kun suihkussa istutaan jakkaralla, vesi ei roisku yltympari. Sisatiloissa oli kuumia ja kylmia altaita. Kylpyjen valissa voi pistaytya saunassa. Sauna ei ollut kovin kuuma, loylya ei heitetty eika kiukaassa ollut kivia kuin naon vuoksi.

Ulkoaltaalle kuljettiin kylpylan yleisten tilojen ja pihan poikki. Ulkoaltaan yhteydessa on erilliset suihku- ja pukutilat, joten ulkokylpylaan voi tulla myos erikseen.

Miten autuaallista olikaan istua kuumassa - ei kuitenkaan liian kuumassa - vedessa, katsella edessa avautuvaa vuoristomaisemaa ja tuntea kevatsade olkapailla! Mainio tapa aloittaa vuosisadan toinen puolisko!

Kylvyn jalkeen soimme kunnon lounaan kylpylan ravintolassa. Menuna oli Hana-set: Oyukuri (raakaa kalaa), Yakizakana (grillattua kalaa), merilevakeitto, erilaisia vihanneksia, Kamagohan jidori  sansai (kiotolaista kanaa, riisia ja vihanneksia). Hyvaa! Ruokajuomaksi sopi japnilainen tee. Arigato!

    

1 kommentti:

  1. Paljon Onnea Vielä Kerran!
    Kylpylät kuuluvat Japanin hienoon perinteeseen ja ovat hienoja tutustumiskohteita myös meille,saunakansalle.
    To have one´s birthday on the mountain Onsen in Kyoto is something to look for!

    VastaaPoista