maanantai 4. huhtikuuta 2011

Keisarillisia puutarhoja

Aloitimme paivan juoksulla Kamo-joen varrella. Kirsikankukat olivat auenneet enemman ja morsiusangervot levittivat hunajaista tuoksuaan. Taivas oli pilveton ja edessa olisikin aurinkoinen paiva.

Kiotossa on keisarillisia kohteita, joihin sisaanpaasy edellyttaa lupaa. Niinpa suuntasimme aamulla metrolla Imperial Palacen taloustoimistoon. Saimme talle paivalle luvan sisaanpaasyyn Keisarillisen palatsin puutarhaan (itse palatsin jatimme valiin) ja huomiseksi Katsuraan ja Shugaku-inniin. Ennen puutarhaan paasya ehdimme katsastaa ulkoapain laheisen Nijon linnan ja piirrella palatsin ymparistossa olevia jattilaismaisia mantyja, joiden neulaset olivat noin kolme kertaa kotoisten mantyjemme neulasten mittaisia.

Keisarillisen palatsin puutarha oli palatsin tapaan mittakaavaltaan suureellinen. Kavelyreitit kiertelivat kahden jarvimaisen lammen ymaprilla, aina silloin talloin ylittaen lammet erilaisten pergolalla katettujen puisten tai kivisten kaarisiltojen siltojen ja saarien kautta. Yksi rannoista oli kivetty komeasti pyoreaksi hioutuneilla kivilla, sen tarkoitus oli muistuttaa meren rantaa. Meille se toi mieleen Tenon rantakivikot, joskin kivet olivat saannollisemman muotoisia ja tasakokoisia.

Kogetsudai ja Ginsyadan - vuori ja meri
Imperial palacelta ajoimme bussilla Ginkakujiin (hopeinen temppeli, jota kuitenkaan ei ole koskaan hopeoitu). Ginkakujissa yhdistyvat opaslehtisen mukaan zen-kultuuri (temppeli) ja higashiyama-kulttuuri (paviljonki, huvila), joista viimemainittua voi pitaa modernin japanilaisen kulttuurin alkuna. Ginkakujin puutarha oli keisarillista puutarhaa huomattavasti intiimimpi. Kivetyt polut, vesiaiheet, sammaleiset nurmet ja kalliot loivat vaihtelevia ja harkittuja nakymia. Tunnetuimmat kohteet taalla ovat hiekasta muotoiltu, Fujia muistuttava Kogetsudai-kartio ja siihen liittyva aaltoilevaksi muotoiltu hiekkameri Ginsyadan. Polkuja, lampia ja puroja reunustivat muotoon leikatut havupuut, kukkivat lehtipuut ja pensaat. Juuri talta japanilaisen puutarhan pitaa nayttaa.

Sammalilla on puutarhoissa iso rooli - ja niita hoidetaan huolella. Naimme miehia trimmammassa sammalia kynsisaksen tapaisilla leikkureilla ja nyppimassa pinseteilla vaaria lajikkeita pois.  Oleellisia ovat myos portit rajattuine nakymineen ja polkujen nakoalapaikat, joista puutarha avautuu katselijalle tarkkaan harkitulla tavalla. Tastapa oppia Lohjan luonnon-sammalpuutarhamme hoitoon!

Palasimme Ginkakujilta majapaikkaamme bussilla. Bussilla matkustaminen on oikean reitin loydyttya yllattavan helppoa. Busseissa on reittikartat ja sahkoiset ilmoitustaulut, jossa pysakit on esitelty seka japanilaisilla etta lansimaisilla kirjaimilla. Etukateen voi ostaa paivalipun tai sitten voi maksaa kertalipun bussissa. Maksu suoritetaan kuljettajalle matkan paattyessa. Jalkimmainen busseistamme oli paikallinen kolmosen ratikka turisteille tarkoitettuine, nahtavyyksia esittelevine kuulutuksineen.

1 kommentti:

  1. Keisarilliset puutarhat ovat kokemus sinänsä, lajiltaan ne kuuluvat ns. kävelypuutarhoihin, vesialtaissa,jotka joskus olivat sangen laajoja saatettiin myös veneillä. Hopeinen Paviljonki on edellisen vastakohta, kuten kirjoittaja toteaa ja siksi hyvä kohde myös.
    It is important to have a possibility to visit both in the large walking gardens and smaller Zen gardens for the comparition.

    VastaaPoista