torstai 7. huhtikuuta 2011

Cultural Heritage

Tanaan oli monipuolinen kulttuuriperintopaiva.

Kolme kohteistamme oli Unescon maailmanperintolistalta (niitahan taalla riittaa, tuskin saamme katsastettua kaikkia): Rokuon-ji / Kinkaku (kultainen paviljonki), Ryonaji-temppeli ja Tenryu-ji-temppeli.

Kinkaku (1220-luvulta) on alunperin Kintsune Saionjin huvila. 1400-luvulla rakennus muutettiin Zen-temppeliksi. Alueen muut rakennukset ovat tuhoutuneet, mutta puutarha on muistuttaa entisista ajoista.

Kinkakussa vaikuttavinta oli kultauksesta johtuva aineeton olemus, veden heijastelu kullatuilla seinilla ja kattorakenteessa seka paviljongin valiomuotoisuus. Rakennus koostuu kolmenlaiseta arkkitehtuurista: pohjakerros Shinden-zukuri on palatsityylia, toinen kerros Buke-zukuri samuraitalotyylia ja kolmas kerros, Kukkyo-cho Zen-temppelityylia.

Ryoanji-temppeli puolestaan on tunnettu yksinkertaisesta, muureilla rajatusta hiekka- ja kivipuutarhastaan, jossa on 15 erilaista kivea asetteltuna kuvioidulle hiekalle. Puutarha on rakennettu 1400-luvulla ja on yksi japanilaisen kulttuurin mestariteoksia ja, opaslehtista on helppo uskoa, innoittaa filosofiseen meditointiin.

Puutarha on vain 25 kertaa kymmenen metrin kokoinen ja poikkeaa taysin muista Zen-puutarhoista. Puutarhassa ei ole lainkaan puita, ainoastaan kivia ja hiekkaa. Muurit on tehty oljyssa keitetysta savesta.

Tenryu-ji temppeli, taivaallisen lohikaarmeen temppeli, edustaa zen-buddismia. Se perustettiin 1339. Temppeli on tuhoutunut tulipaloissa monta kertaa, viimeksi 1800-luvun lopulla. Useimmat nykyisista rakennuksista ovat Meiji-kaudelta (1868-1912).

Maisemapuutarha on kuitenkin yksi Japanin vanhimmista 1300-luvulta. Maisema muistuttaa lappia: lampi hiekka-, sammal- ja kiviasetelmineen, taustalla vuoristoseinama. Alueella oli myos valtavasti kirsikkapuita ja muita kukkivia puita ja pensaita, joita turistit kuvasivat innolla.






Kahden viimemaintun temppelin valin matkusimme, aivan sattumalta, varsinaisella museorautatiella, yksivaunuisella sahkojunalla, joka oli lahinna raitiovaunun kokoa. Juna kulki aivan asutuksen keskella.









Temppelikierroksen jalkeen olimme valmiita palaamaan kaupunkiin. Bussimatkalla keskustaan keksimme menna ex-tempore Gion Kobu -teeseremoiatalossa ja teatterissa esitettavaan vuotuiseen Miyako Odori - tanssi- ja lauluesitykseen. Esiintyjina olivat Yasaki Nyogoba -koulun Maikot ja Geikot. Taman vuoden huhtikuu on tapahtuman 139 kausi.

Istuimme teatterin 3. kerroksen parvella tatamimatoilla. Parven etuosasta naimme ja kuulimme esityksen loistavasti. Se koostui kahdeksasta naytoksesta, joista kukin sijoittui eri vuodenaikaan, taustalla Kioton eri temppelit. Traaginen rakkaustarinakin sisaltyi tarinaan. Esitysta ennen olisi ollut mahdollisuus nauttia myos teeseremonia kaksinkertaisin lipunhinnoin, mutta jatimme sen talla kertaa valiin.

1 kommentti:

  1. Päivät Kiotossa saattavat olla jos sangen ladattuja, koetaan kulttuuria roppakaupalla: kolme tunnetuinta temppeliä ja päivän päätteeksi Geishaesitys Gionissa, siinä on kyllä yhdelle päivälle sulattelemista.
    To go through this day´s program one needs plenty of endurance,but will be rewarded at the end of day.

    VastaaPoista