keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Tama Art School Library


Tama Art School Library eli Hashimoton lahella sijaitsevan taideyliopiston kirjasto sijaitsee noin kolmen vartin paassa Shinjukusta. Matkustimme sinne tokiolaisen Rion ystavallisella opastuksella junalla ja lopuksi bussilla. Saimme ostetuksi myos Suica Cardit, joilla voi katevasti matkustaa Tokion metrossa, JR Linen junalla ja busseilla. Matkan hinta taitaa olla sama kuin kertalipulla, mutta sen avulla voi matkustaa ilman yksittaisen lipun oston vaivaa.

Kirjaston on suunnitellut Toyo Ito ja sisustuksesta on vastannut Fujie Kazuko. Betoni \ teras -rakenteinen rakennus oli vastoin odotuksia sateisena paivana oikein edukseen.  Sita luulisi, etta betoni on kylmaa ja kovaa, mutta painvastoin, taalla tanaan betonin harmaat savyt hohtivat pehmeina ja vivahtekkaina. Vastaavan elamyksen muistan kokeneeni Pekka Pitkasen Pyhan Ristin kappelissa, kun vierailimme siella ykkosvuosikurssin innokkaina arkkitehtiylioppilaina. Lahiotaloja katsellessa betonin kauneus on paassyt unohtumaan. 

Rakenteissa oli todellakin hyodynnetty betoniin, teraksen ja lasin parhaita ominaisuuksia. Kaarevat, holvimaiset rakenteet loivat sisatilaan goottilaisen katedraalin tunnelmaa, vaikutelma oli kuin metsassa. Ikkunat avautuivat kauniisti luontoon ja heijastivat rakenteita nain pilvisaalla upeasti. Kirjastosalissa, jossa valitettavasti ei saanut kuvata, hyllyt olivat matalia ja tilasta paasi nauttimaan sydamensa kyllyydesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti