sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Kotikulmilla Asakusassa ja Uenossa






Tokion vanhin temppeli on Asakusassa sijaitseva Sensoji, joka tunnetaan myos nimella Asakusa Kannon. Temppeli vaurioitui toisessa maailmansodassa, mutta on rakennettu uudelleen - niinkuin kaikki temppelit aina aika-ajoin. Temppelialueelle johtaa useita ostoskatuja, osa katettuja. Kuvat on otettu aamulenkilla, taman vuoksi alueella on viela kovin hiljaista.

Aamupalan jalkeen tutustuimme Ueno-puiston museoihin, tai siis osaan niista. Lansimaisen taiteen museossa (the National Museum of Western Art, Le Corbusier) on esilla edustava kokoelma - lansimaista taidetta. Erityisesti meita miellytti salillinen Claude Monet`in maalauksia (mm. Water lilies, 1916). Museon Corbusierin suunnittelema osa on ulkoapain monumentaalinen, mutta sisalta varsin intiimi, jopa ahtaan tuntuinen isokokoisille teoksille.

Tokion kansallismuseon paarakennus, Honkan, on suunniteltu nationalistiseen henkeen. Siella saa hyvan lapieikkauksen japanilaisesta taiteesta ja esineistosta varhaisesta historiasta alkaen. Esilla on valikoitu kokoelma kansallisia aarteita, kalligrafiaa, lakkatoita, kimonoita jne. Horyu-ji gallerian on suunnitellut paarakennuksen suunnittelijan poika Yoshio Taniguchi (1999), talla kertaa varsin puristiseen moderniin tyyliin. Galleriassa oli esilla japanilaisen buddhalaisuuden historian alkuaikojen esineistoon yli tuhannen vuoden takaa.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti