lauantai 26. kesäkuuta 2021

Vasta vai sittenkin vihta?


Kesän varma merkki on tuore vasta. Vasta, joka tuoksuu ja on pehmeä, mutta jossa lehdet kestävät veden ja pysyvät kiinni kylvyn ajan.

Vasta eli vihta -kysymys on jännällä tavalla osa sukuidentiteettiäni. Perimästäni on 75% karjalaista, Kirvusta ja Säkkijärveltä, 25% hämäläis-varsinais-suomalaista eli Somerolta. Suomen itämurteissa (sekä Keski-ja Pohjois-Pohjanmaalla) tuota koivukimppua kutsutaan vastaksi ja länsimurteissa vihdaksi. Suvussani on siis käytetty molempia nimityksiä. 

Kotimaisten kielten keskus vasta- ja vihta -nimitysten levinneisyydestä

En muista vastomisen, saati vihtomisen tapaa lapsuudestani, johtuiko sitten siitä että meillä ei ollut kesämökkiä. Tai siitä, että kotiemme ympäristössä ei ollut sopivia koivuja tai siitä, ettei irronneiden lehtien keräily lauteiden alta inspiroinut äitiä. Asuimme lapsuudessani kuitenkin liki 10 vuotta maaseutukouluilla, joiden ympäristössä koivuja varmuudella olisi riittänyt eikä jokaista roskaakaan niin olisi tarvinnut syynäillä. Pitääpä kysyä (tätäkin asiaa) vanhemmilta kun vielä ehtii.

Internetin ihmemaa kertoo myös eroista vihdan ja vastan tekotavoissa. Vihta olisi eräiden ohjeiden näiden mukaan pyöreähkö, n. 75 cm "pitkä" ja vasta puolestaan lyhyempi ja litteämpi. Sidontatapakin olisi erilainen: vastat sidottaisiin koivunvitsaksella kierretyllä pannalla, kun taas vihta sidotaan pujottelemalla vitsasta kimpun "varren läpi. 

Suomen Saunaseura  ja kansainvälisesti orientoitunut Sauna maailmalla -blogi vastoista ja vihdoista

Lähipiirini vasta-asiantuntijat, impilahtelainen lasteni isoäiti, mamma, ja iisalmelais-kajaanilainen mieheni edustavat itäistä suuntausta, joten heidän pitäisi sitoa vasta koivunvitsaksesta punotulla pannalla. Olen muistavinani, että mamma näin tekikin. Mies taas, koska ei kuulemma ”viitsi” punoa pantaa, tekee omien sanojensa mukaan vihtoja.

Mamma perehdytti minut vastomiseen reilut 30 vuotta sitten. Saunan lämmittäminen ja vastan sitominen oli hänen tapansa rentoutua kiihkeän työviikon jälkeen. Ja kyllä vastominen silloisella mökillä maistuikin. Oli suloista nähdä, kuinka mamma ripsutteli pikku vastoilla pikkuisten tyttärieni jalkoja. Sillä lailla heistä tuli vastojen ja saunan ystäviä.

Nykyelämässäni kesähuvilalla vasta eli vihta on olennainen osa saunomista. Kesällä nautitaan tuoreista vastoista, talvella vuorossa ovat terassin ylisillä kuivatetut (kierrätys)vastat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti