maanantai 14. tammikuuta 2019

14.01.19: EU:n ytimessä

Lähdimme aamutuimaan Central-asemalle ostaman huomisen junalippuja den Haagiin. Näitä lippuja en voinut ostaa muiden lippujen tapaan bahn.de sivujen kautta, kun juna ei Saksan puolella kulkisi. Toki olin katsonut netistä, että junia kulkee niin että varmasti ehdimme puoliltapäivin perille tapaamaan opintomatkatovereitani. Minullahan tämä on yhdistetty työ- ja lomamatka eli muodikkaasti "bleisure"-matka, kun muut tulevat lentäen Amsterdamin Schipholiin ja sieltä junalla den Haagiin.

Junaliput ostettuamme söimme aamiaisen matkan varren kahvilassa. Brysselissä näitä aamiaispaikkoja riittää ja croissantit ovat takuuvarmasti tuoreita ja meheviä. Aamiaisen voimalla jaksoin tehdä viikon ainoaksi jäävän kuntosalitreenin. Hotellin gym oli pieni, mutta viihtyisä. Juoksumattojen, kuntopyörien ja cross-trainereiden lisäksi salilla oli puinen Nohrd-voimailulaitteisto. Sievä kokonaisuus: vesivastuksella toimiva soutulaite, penkki punnerruksia varten, talja-laite ja nahasta valmistetut, puukahvaiset irtopainot.


Iltapäivän vietimme Brysselin EU-alueella. Ensiksi tutustuimme työpaikkani Kuntaliiton EU-toimistoon - sellainenhan kaikilla lobbareilla Brysselissä on. EU-säädökset vaikuttavat monin tavoin kuntien toimintaan, vaikkakaan oma alani kaavoitus on kansallista touhua. Square de Meeûs -aukiolta kävelimme pääkallonpaikalle: EU-parlamentin tyyssijoille Espace Leopold -alueelle.


Maijan suosituksesta menimme Parlamentarium-vierailijakeskukseen ja hups, kaksi tuntia kului kuin siivillä. Mielenkiintoista olivat: EU-maiden tapahtumia koskeva kuvasarja 1900-luvun alkupuolelta alkaen, EU:n syntyä ja laajenemista kuvaava esitys, EU-parlamentin toiminnan esittely sekä nykypäivän EU-alueen arkipäivää esittelevä kokonaisuus. Nämä oli toteutettu erilaisin multimedia-tavoin, jokainen saattoi oman halunsa mukaan katsella kuvia ja karttoja ja kuunnella omalla kielellään selostusta kuulokkeista. Suosittelen lämpimästi!

EU-byrokratiaa päivitellessä ja kurkkudirektiiveille naureskellessa unohtuu helposti, että EU pohjimmiltaan on suuri rauhan projekti - puhumattakaan siitä että kummasti helpottaa maitse ja meritse matkailua.