keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Lomailua, kaikesta huolimatta - なつやすみ

Juhani Katainen: Ukkosta pilvissä (2011)
Viikonloppuna piti tuulettaa muutamaakin asiaa: loman alkamista, iPadin korkkaamista, tuhannetta vierailua blogissani. Jäi tekemättä, moinen turhamaisuus. Kiitos kuitenkin kaikille lukijoille!

Tänä iltana, leppeässä kesäillassa, 24 astetta vielä yhdeksältä, ei hyttysiä, ei ukkosta, ei tuulta, on taas hyvä elää, olla kiitollinen jokaisesta hetkestä.

Mökkialueemme on melkoisen urbaani. 20-50-luvuilla rakennettuja mökkejä on monessa rivissä, pienillä tonteilla, noin 2000 neliötä kukin. Yhteisrannoilla käykin tällaisina iltoina kova kuhina. On jotenkin sympaattista seurata, kuinka naapurit lämmittävät saunaansa, uivat, grillaavat. En todellakaan kaipaa erämaamökille, ainakaan nyt.

Liekö kyse urbanismista vai modernista maaseutubisneksestä, kun rantaamme kurvasi Kala-auto. Tutustuimme bisnesideaan: autosta myytiin pakastettuja jättikatkaravunpyrstöjä, tonnikalalajitelmia, kalavartaita kaukomaiden kaloista, siikaa ja kuhaa ties mistä. Muikun mäti taisi olla listan ainoa kotimainen tuote. Omavaraiskalastajina emme innostuneet ostamaan, mutta yllytimme naapurimökeille: niissä olisi nuorempaa porukkaa, ja sukulaisia vieraisilla. Ehkäpä grillaajat olisivat kiinnostuneet? Jotenkin idea kuitenkin tuntui meistä mukavalta, mutta olisivatko grillimakkara, jäätelö ja grillivalmiit kananuggetit olleet varmempi valinta? Saapa nähdä, näemmekö autoa täällä enää koskaan. Toivottavasti.

Japanin 2. peruskurssi on alkanut. Nyt on pakko alkaa opetella myös sanoja, kun ykköskurssilla pärjäili enimmäkseen kieliopilla ja fraaseilla. Toivon, että syksyn Tokion matkalla pystyn ainakin esittäytymään miehen tuttaville, olemaan kohtelias, ostamaan pääsylippuja ja tilaamaan ravintolassa ruokaa. Kurssi kestää viisi viikkoa (puolitoista takana) ja 12 tuntia opetusta ja samanverran itseopiskelua viikossa. Kyllä siinä lomaa pitää ollakin. Hiraganat ja kataganat ovat nyt hallussa, mutta kanjeissa on vielä määrättömästi opiskelua.

Kanjien opiskelun elävöittämiseksi tein ensimmäisen Apple Store ostokseni, Kanjibox pelin (toimii myös online facebookin kautta). Harjoittelin jonkun vartin ensimmäisen sadan kanjin tunnistamista, pääsin 40%:n osumatarkkuuteen. (Vasta!) Sitten loppui akku, unohdin mokoma laturin kotiin. Pelin muihin ominaisuuksiin tutustuminen jää tuonnemmaksi. Tunnistamisessa kuten muissakin tehtävissä on viisi vaativuustasoa sekä opettajataso. Vielä en keksinyt, voiko Boxia käyttää sanakirjamaisesti eli voiko siihen kirjoittaa merkkejä ja kysyä, mitä ne tarkoittavat. Ehkä joku osaa kertoa? Entä mikä olisi hyvä elektroninen sanakirja? Sellainen alkaa tuntua yhä välttämättömämmältä.

Kätevä sanakirja nopeuttaisi ehkä tehtävien tekemistä ja jättäisi aikaa niinkin tärkeään toimintaan kuin blogin päivittämiseen. Eli jos minusta ei kuulu, niin kieltenopiskelu on vienyt mukanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti