lauantai 25. kesäkuuta 2011

Tenon lohta soutamassa

Sunnuntai 19.6.

Juna Rovaniemelle lähti 19.26. Valkoviiniä ja sipsejä ravintolavaunussa niin kuin tapaan kuuluu. Viereisen hytin iloinen matkaseurue ehti jo huolestuttaa, mutta tasan kello 23 ilottelu loppui tai ainakin muuttui hiljaiseksi. Uni maittoi lopulta hyvin itse kullekin.

Maanantai 20.6.

Rovaniemi – Sodankylä (aamukahvi huoltoasemalla) – Ivalo (ruokaostokset ja bensaa) – Inari (lihapullia ja muusia) – Kaamanen – Karigasniemi (hyttysentorjunta-aseita ja kalastusluvat); perillä Ismuksessa noin kello 17. Myyräsiivouksen jälkeen tavaroiden purku ja miehet kalaan. Paavo ja minä jäimme kotimiehiksi. Aika kului elokuvia katsellessa ja Kanji-merkkejä piirrellessä. Iltalukemistona Harry Potter ja Fenixin kilta.


Tiistai 21.6.

Juhani aamukalassa. Paavo ja Jari, urheat sissit, lähtivät Badusjoelle telttaretkelle lähes kaatosateessa. Matkasuunnitelmana kanjit: joki , metsä, vuori, tuli ja vesi. Illalla saunan jälkeen lähdin Juhanin kanssa joelle: sain reissun ensimmäisen kalan, kohtuullisen kokoisen siian. Kala-ateria tiedossa! Muutoin saimme soudella rauhassa ja ihailla maisemia. Soudamme vuoron perään, mikä on hauskaa ja auttaa pysymään lämpimänä.


Keskiviikko 22.6.

Juhani ja Jari aamukalassa. Paavon kanssa hiekkamontuilla heittelemässä kiviä ja laskemassa mäkeä. Monttu on onneksi sen verran pensoittunut, ettei suuremman maanvyörymän vaaraa ole. Kilpajuoksu mökille, jäin lähdössä kuin nalli kalliolle. Päivälliseksi paistettua siikaa ja harjusta sipulien, porkkanoiden ja perunoiden kanssa. Nam! Yhdeksän aikaan lähdimme joelle. Yötön yö oli sateinen ja viileä, mutta kaunis. Kalansaalis jäi vaatimattomaksi. Ruokakalat sentään saatiin, kun myös Jari ja Paavo olivat kalastaneet rannalla.


Torstai 23.6.

Paavo ja Jari lähtivät tunturiretkelle, minä jatkoin laiskottelua mökillä. Kolmas kirja menossa: Ensimmäiseksi luin brittiläisen antropologin, Alan MacFarlanen teoksen "Japanin sydämessä". Farlane kertoo kokemastaan kulttuurishokista matkustettuaan ensimmäisen kerran Japaniin. Häntä hämmästyttivät tavat, kulttuuri ja ihmisten varauksellisuus, kun taas minusta oudolta ja salaperäiseltä tuntui ennen kaikkea kieli. Toiseksi Maarit Lähteenmäen kirja: "Terra Ultima, Matka Lapin historiaan". Lapin sota saa kirjassa aika suuren osan, samoin asuttaminen, teollisuus ja matkailu. Saamelaisten asemasta ja oloista olisi saanut olla enemmänkin tietoa. Kolmanneksi aloitin Pirkko Arhipan romanttisen dekkarin (mikä tyylilaji!) "Kyyn punainen maito". Se ei rasittanut päätä liikaa.

Illalla oli Jarin vuoro lähteä joelle, minä ja Paavo jäimme pelaamaan Gogoilla ja korteilla. Gogotaistelu, tai neppailu, oli oikeastaan aika hauskaa, vaikka luunappisormi tulikin kokemattomalle jokseenkin kipeäksi. Kasinonpeluussa puolestaan sai verrytellä päässälaskua ja ruutukympin kalastelua. Harry Potter tuuditti meidät molemmat uneen hieman ennen puoltayötä.


Perjantai 24.6.

Juhannusaatto. Sen kunniaksi aurinkokin pilkahtelee pilvien raosta. Tällä kertaa lähdin Juhanin kanssa joelle aamupäivällä, ehdimme kalastaa kolmisen tuntia ennen kuin kalastusaika kahdelta päättyi. Saaliiksi saimme hyvän mielen, soutamisesta vertyneet lihakset ja silmäniloa maisemista. Tässä vaiheessa on aina hyvä muistella vuoden 2001 jättikalansaalista: 42 kiloa viidessä päivässä. Keittoainekset sentään ovat kasassa, vaikka täytyykin tyytyä harriin. Hyvää silti.


Lauantai 25.6.

Yöllä miesten onkeen tarttui yli kymppikiloinen lohi, mutta mokoma katkoi siiman. Näin kävi silloinkin, kun viisitoista vuotta sitten (!) olin ensimmäisen kerran täällä. Hyvä asiassa tietysti se, että joessa ON kaloja. Aamulla vaihdoimme vuoroa ja pääsin soutamaan. Puuskittainen tuuli toi soutuun lisävärinsä, paluumatkalla pääsimme ajamaan suorastaan aallonharjalla. Lohet jäivät odottamaan ensi vuotta, mutta ovathan sitten entistäkin isompia!

 

1 kommentti:

  1. Kaloja tulee ja menee.Painojen arviointi varsinkin karanneiden kohdalla on luonnollisesti kiinni kalamiehen mielentilasta, yleensä vain isot pääsevät karkuun, saahan siinä oma ego edesjotain lohtua.

    VastaaPoista