sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Hyvää mieltä hiihdosta

kuva: Jukka Jarva
Sain ensimmäiset sukset jouluna 1964. Valokuvassa pukilla on parta ja minulla pelokas ilme. Sukset näyttivät hyvältä punaisten huopatossujen ja karvareunus-hupputakin kanssa. Sukset olivat siniset ja niissä oli olympiarenkaita. Mitä niitä nyt oli: Lampisia, Järvisiä, Ylösiä, Peltosia ja tietenkin Karhuja.

Alaluokilla Joroisissa hauskinta oli mäenlasku ja pujottelu. Isot pojat olivat rohkeita, tekivät hyppyreitä ja katkoivat suksiaan. Niitä paikkailtiin metallilapuilla. Minä en onnistunut katkomaan suksia enkä raajoja. Kerran toinen suksi upposi hankeen niin, että jalka vääntyi. Jotenkin pääsin kotiin ja lääkäriin teipattavaksi.

Kansakoulun toisella luokalla hiihdin ensimmäisen kerran kilpaa. Ladut tehtiin talkoilla: tampattiin latupohja ja hiihdettiin ladut päälle. Kilpailussa pienimmät lähtivät ensin matkaan. Saavutin kaatuneen ekaluokkalaisen, joka kyynelehti hangessa. Autoin pystyyn ja lohduttelin. Siinä meni palkintosija ja jäin kiusallisesti neljänneksi. Parin vuoden päästä onnisti: hiihtäjiä sarjassamme oli kaksi ja sää suojainen. Kilpasiskoni tympääntyi suksien pohjiin kertyviin paakkuihin ja keskeytti. Kyllä se lusikka silti tuntui kivalta.

Kuusi- ja seitsemänkymmentä lukujen vaihteessa hopeasompa- ja kansanhiihdot olivat kovassa huudossa, ainakin Itä-Suomessa. Täyttelimme innolla hiihtokortteja, joihin kertyi talven aikana satoja kilometrejä. Sunnuntaisin hiihdimme koko perhe, mukana munaleipiä ja kaakaota villasukkiin kiedotussa pullossa. Isän kanssa osallistuin jopa neljänkymmenen kilometrin pituisiin laturetkiin. Kauniin sään, joukkohengen, mehun ja hernekeiton voimalla jaksoin loppuun saakka.

Murrosikäisenä muutin etelään ja hiihtoharrastus jäi vähemmälle. Kiitos lapsuusiän harjoittelun kouluhiihto ei tuntunut niin ikävältä kuin koulutovereistani yleensä. Taisin saada hyvän liikuntanumeron siksi, että en pinnannut hiihtotunneilta. Olihan opettajamme ollut maajoukkueen huoltojoukoissa.

Abiluokalla minusta tuli Muumihiihtokoulun opettaja. Se oli mukavaa. Sinä keväänä oli hyvä hiihtokeli. Mikäpä oli aamulla heräillä kaikessa rauhassa, lukea pari tuntia ja lähteä sen jälkeen aurinkoiselle hiihtoladulle! Näihin aikoihin huomasin, että harjoittelun myötä lipsuminen kummasti vähenee.

Opiskeluaikana hiihdin kerran Keskuspuistossa ja silloin tällöin viikonloppuisin Hyvinkäällä. Seuraavaksi hiihdin omien lasteni kanssa. Valitettavasti talvet heikkenivät ja ladut muuttuivat aina vain jäisemmiksi ja olemattomammiksi. Pidin kuitenkin kunnia-asiana, että hiihdimme edes pari kertaa talven aikana, vaikka miten koppuraisilla laduilla.

Sitten koitti onnekas sattuma. Ystäväni pyysi minua mukaan hiihtomatkalle Lappiin. Epäröin, mutta tyttäret kannustivat: siinä sinulle oiva nelikymmenvuotislahja! Seuraavana vuonna otin perheen mukaan. Lapin hangilla on nyt kulunut kymmenen vuotta eikä loppua ole näkyvissä. Niin hienot ovat maisemat ja niin hienot ladut, taukopaikat ja eväät! Junamatkoista ja Pallas-hotellin baarista puhumattakaan.

Viime ja tämä vuosi ovat olleet juhlaa etelässäkin. Suksille on päässyt lähes kotiovelta, myös Töölössä. Ladulla iloisesti tervehtivät teräsvaarit ja -mummot näyttävät, miten hiihtämällä pidetään yllä kuntoa ja hyvää mieltä. Ja mikä parasta, suksilla on myös uusia taaperoita huopatossuineen.

5 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä.Monella meillä pohjoisesta lähteneillä on samankaltaisia kokemuksia.Koulusta kyllä jäi myös ankeampia muistoja koskien kylmää, usein paleli hiihtäessä.
    Toisaalta taas muistot aurinkoisilta kevätladuilta ja metsien sykähdyttävästä rauhasta ovat piirtyneet syvästi mieleen.

    VastaaPoista
  2. En ole hiihtänyt kolmeenkymmeneen vuoteen. Se ei johdu kouluajan ankeista muistoista eikä laiskuudesta.

    Viime talvena, kun oli taas pitkästä aikaa lunta, aloin unelmoida hiihtämisestä Virroilla, lähtemisestä Aholan pihasta syvälle metsään, yksin, aivan hiljaa.

    VastaaPoista
  3. Kollega tiesi: Olympiarenkaat olivat Järvisissä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, Anne, viihdyttävästä tekstistä. Lukiessani näin mielessäni kaksi tarinaa, sinun ja omani, sen miten Oulussa ei todellakaan laskettu eikä pujoteltu. Onneksi oli viikon hiihtoloma Sotkamossa, jossa kyllä ehdin katkoa sukseni, mutta en yhtä usein kuin veljeni, joka toimi testihenkilönä hyppyreissä.
    Heinolassa hiihto ja kävely kuului kaupunkilaisten ohjelmaan jotenkin väistämättä. Heinola-Vierumäki-Heinola -reitti kuului koulunkin vuosittaisohjelmaan. Lumisen metsän eri aisteja hivelevän kauneuden ja vauhdin hurman lisäksi hiihdosta tulee mieleeni ikävinä puolina kaikki ne hiihtouran alun kurjat remmisukset, suksien kantamiset, sään lämpenemisestä johtuneet kävelyt paakkuiset sukset jalassa (parhaimmillaan koko matka Vierumäeltä Heinolaan)ja hiihtokilpailut, joissa en koskaan pärjännyt. Oma talvilajini oli ennemminkin luistelu. Viime vuosina olen tosin - ehkä juuri, Anne, sinun innostamanasi, hiihtänyt useammin kuin luistellut.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista! Hiihdon estetiikan kärkikaartia ovat kevään säihkyvät timantit lumihangilla. Henkeäsalpaavinta lienee Lapin tuntureilla: viisi senttiä puuterilunta, alla kova hanki, sininen taivas ja lämpötila muutama pakkasaste. Luminen metsä satupuineen tulee hyvänä kakkosena.

    VastaaPoista