sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Hyvin hyvinkääläistä ja jotain japanilaista

Syksyn kynnyksellä on mukava palata kesäisiin tunnelmiin. Kaupunginpuutarhurit pitivät elokuussa luentopäiviään Hyvinkäällä, jolloin sain tilaisuuden tutustua heidän kanssaan kaupunkimme puistoihin. Oppaana toimi oma kaupunginpuutarhurimme Terhi Parkkali-Reskola. Aivan ällistyin, kuinka hienoja puistoja meillä onkaan ja kuinka paljon niihin liittyy kaupungin historiaa.
Aloitimme kiertokävelyn Keskustakorttelista, joka on rakennettu Valtion Rautateiden keskuspuutarhan paikalle. Alueelle on suunniteltu kaupungin hallinnollista, kulttuurista ja kaupallista keskusta 50-luvulta alkaen, mutta muun muassa maanomistusoloista johtuen rakentaminen oli hidasta: 50-luvulla alueelle nousi valtion virastotalo, 60-luvulla kaupunginkirjasto ja 70-luvulla kaupungintalo. 80-luvulla edettiinkin sitten reippaammin, kun viimeisetkin osat korttelista saatiin kaupungin omistukseen. Kauppatori siirrettiin alueelle ja sen ympärille toteutettiin kauppiastalot, joiden yhteyteen sijoitettiin taidemuseo ja konserttisali. Kaupalliset palvelut kohentuiat 90-luvulla, kun alueelle rakennettiin ensimmäinen hypermarket. 2000-luvulla kaupan keskittyminen vauhdittui, ja kehitys kulminoitui viime vuonna kauppakeskus Willan rakentamiseen. Samalla korttelin puistoja ja aukioita on kunnostettu kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Syksyllä valmistuu myös kauan odotettu suihkulähde kirjaston ja kauppakeskuksen edustalle!











Omenapukuja on peräisin Rautateiden keskuspuutarhan ajoilta. Keskuspuutarhan ajoilta on peräisin myös Hyvinkään mukaan nimetty omenapuulajike, Malus Hyvigiensis.

Kauppakeskus Willa oli valmistuessaan Suomen suurin keskustassa sijaitseva kauppakeskus pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Sen terasseilta voi seurata Kirjastoaukion tapahtumia.

Harjuluontonsa ja mäntymetsiensä ansiosta Hyvinkää sai jo varhain mainetta terveellisenä paikkakuntana, jonka ilmaa on hyvä hengittää. 1900-luvun alussa asemankylään rakennettiin parantola, jonne terveyttään vaalimaan saapui herrasväkeä niin Helsingistä kuin Pietaristakin. Parantola tarjosi monenlaisia hoitoja vaativille asiakkailleen. Monipuoliseen ruokavalioon saatiin aineksia omasta puutarhasta, josta siitäkin on jäljellä enää joitakin hedelmäpuita. Parantola toimi aluksi puurakennuksissa, mutta siirtyi 1900-luvun alussa Lars Sonckin suunnittelemaan ylvääseen kivilinnaan.
 
Kivinen parantolarakennus kärsi pahoja vaurioita toisen maailmansodan pommituksissa ja menetti mm. toisen tornin ja siipirakennuksen. Nykyisin rakennuksessa ja sen uusissa laajennuksissa toimii terveyskeskus.

 
Parantolan puistossa sijaitsee muun muassa päiväkoti ja leikkikenttä kahluualtaineen. Kahluuallas on sittemmin muutettu suihkulähteeksi, jonka keskeltä kohoaa Terho Sakin veistos.
 
Rautatiet ja Salpausselän pohjavesivarat houkuttelivat Hyvinkäälle teollisuutta. Yksi ensimmäisistä oli Ossian Donnerin perustama Villatehdas, joka parhaimmillaan oli Suomen suurin villakutomo. Tekstiiliteollisuuden murroksen myötä tehtaan toiminta hiipui 80-luvulle tultaessa ja alue siirtyi vähitellen kaupungin omistukseen. Kaupungintalo siirtyi villatehtaalle saneerattuihin tiloihin Keskustakorttelista, kun vanha kaupungintalo purettiin kauppakeskuksen tieltä. Villatehtaan arvokkaimmat ja keskeisimmät osat on säilytetty, ja niihin on kunnostettu hallinto-, toimisto- ja kulttuuritiloja. Laajoja aiemmin tehtaan käytössä olevia varasto- ym. alueita on kuitenkin muutettu asuntokäyttöön 90-luvulta alkaen. Villatehtaan historia näkyy uuden asuntoalueen korttelirakenteessa ja materiaalivalinnoissa. Punatiiltä on käytetty runsaasti ja vanhan prosessivesialtaan tilalle on rakennettu puistoa komistava lammikko. Lisätietoa Hyvinkään kaupungin kotisivuilta: Kankurinpuisto


 
Kankurinkulman asuinkorttelia halkoo japanilaisvaikutteinen puisto huolellisesti viimeisteltyine käytävineen ja istutuksineen.

 
Asuintalot heijastuvat komeasti alueelle rakennettuun lammikkoon.
 
Keskustan ohella puutarhurit tutustuivat myös Hyvinkään asuntomessualueeseen Metsäkaltevan kaupunginosassa. Kravunharjun asuntomessualueella on panostettu erityisen paljon huomiota katujen ja puistojen laatuun. Huipentumana on Lounatuulen puisto, josta löytyy hyvinkääläisin kasvein reunustettu polku sekä japanilainen puutarha, jonka on suunnitellut hyvinkääläis-japanilainen arkkitehti Asako Hashimoto. Hyvin hyvinkääläistä- kasvit on kerätty useamman vuoden aikana hyvinkääläisistä pihoista ja puutarhoista, ja kasvatettu istutuskelpoisiksi Huhdan taimitarhalla. Japanilainen puutarha on pohjimmiltaan hulevesijärjeatelmä, joka on käsitelty japanilaisittain. Toisin kuin hulevesilammikot yleensä, Lounatuulen lammikot ovat aina vesipintaisia. Puiston kivet on kerätty alueelta ja asetettu paikoilleen käsityönä.

 
Hulevesiallas japanilaiseen tyyliin
 
 
Zen-puutarha hyvinkääläiseen tapaan. Kilpikonna-aihe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti